Van 21 tot 24 juni 2017 was de tweede reis van het seizoen, ditmaal naar de Eeuwige Stad: Rome. Deze keer was de groep leerlingen wat groter. Vier intensieve dagen tijdens welke de leerlingen met de Italiaanse taal konden oefenen door het uitvoeren van verschillende gezamenlijke opdrachten. Het resultaat was opnieuw uitstekend, niet alleen omdat Rome een onvergetelijke stad is maar ook omdat de cursisten heel actief bezig waren. Hieronder een paar reacties:

Ronneke: Met Nicca en de groep naar Rome. Naar de Piazza Navona, de Spaanse trappen en de Trevi fontein. Maar ook de indrukwekkende Sint Pieter bezocht en de gezellige wijk Trastevere waar we heerlijk  gegeten hebben. Praten in het Italiaans viel soms nog best tegen maar we konden ons toch prima redden. Het was heet, het was vermoeiend maar het was ongelooflijk gezellig.

Ida: Na de nodige voorbereiding (per koppel een route met bezienswaardigheden en terrasjes uitstippelen) vertrokken wij met onze groep en lerares Nicca naar Rome. De 4 dagen in het kort:

* Cultuur opsnuiven
* Het geleerde taal in praktijk brengen
* Opdrachten uitvoeren
* Heerlijk eten
* Veel lachen en gezelligheid

Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!

Marjolijn: Na een jaar Italiaanse les bij Nicca gehad te hebben, gingen we dan in juni eindelijk het geleerde in praktijk brengen in Rome, met de eerstejaarsgroep. Wat hebben wij een leuke tijd hier gehad! Nicca had vooraf al een mooie opdracht voor ons. In groepjes van 2 moesten wij een dag-of middagprogramma verzorgen, en hierbij ook wat in het Italiaans hierover vertellen. In het begin werd iedereen hier wat zenuwachtig van, maar wat hebben we een leuke dingen gedaan, wat had iedereen zijn best gedaan op het stukje in het Italiaans. We zijn o.a. naar de Sint Pieter Basiliek, Castel Sant’Angelo, Piazza Navona, Campo dei Fiori, de Spaanse trappen en de Trevi fontein geweest.

Elke avond hebben we heerlijk gegeten, 2 avonden in Trastevere, wat een ontzettend leuke wijk! Zoveel gezellige terrasjes, wat een enorme fijne sfeer!! Nicca wist hier gelukkig de weg naar restaurantjes met heerlijk eten. Ook in het restaurant bestelden we allemaal zelf in het Italiaans, soms met wat gelach, maar het ging best goed! Nicca liet ons zelf proberen en als we hulp nodig hadden, dan bood zij dat aan. We konden veel kleine en korte zinnen verstaan, en ook woorden en zinnetjes lezen, we hebben veel geleerd in het afgelopen jaar!

Nicca was ontzettend gezellig, attent, behulpzaam en onderhoudend in Rome. We hebben enorm met elkaar gelachen, soms tot tranen toe, mooie gesprekken gevoerd en veel, heeeel veel gezien en gelopen! Volgend jaar, na het tweede lesjaar Italiaans, hoop ik van harte dat we weer een mooie studiereis gaan maken samen met Nicca en de groep. Ik heb genoten!!
Grazie mille Nicca per tutto!!

Jos: Wat hebben we een plezier gehad naast alle taalperikelen en het proberen alles in het Italiaans te vertellen. Ik heb er enorm van genoten samen met mijn 7 “Ragazze”. Als enige man voelde ik mij toch wel bevoorrecht, hahaha. Het was wel warm dus de ijsjes smaakten “buonissimo”!!

We kwamen meteen goed in de stemming door de leuke fotografie-opdracht die Nicca ons meteen de eerste dag had meegegeven. Uiteraard deed ik als amateurfotograaf flink mijn best maar moest het toch afleggen tegen de vrouwen-maffia :-). Dan maar straks het fotoboek dat ik aan het maken ben.

Ontzettend leuk waren de presentaties die we in groepjes van twee in het Italiaans moesten houden. Dat viel nog niet mee maar ik denk dat iedereen er goed in is geslaagd. Het gaf ook een mooie aanleiding om door de stad te lopen en zodoende alle belangrijke bezienswaardigheden te zien. Bijzonder waren de “pranzi” en “cene”. Heerlijk gegeten met enorm veel lol. Gelukkig hielden we niet van wijn :-).

Ik heb enorm genoten en vind het zeker voor een herhaling vatbaar. Hopelijk kan Nicca  de volgende keer ook wat meer genieten zonder pijn in haar knie.
Ciao e grazie!!
Giuseppe

Studiereis foto’s – Juni 2017