Venetië kan niet bestaan zonder haar lagune, de lagune is de levensader van de stad. Men concentreert zich vaak alleen op Venetië zelf maar de sleutel voor haar faam ligt in haar omgeving. Dat was in het verleden zo maar ook nu nog. Als het slecht gaat met het fragiele ecosysteem van de lagune dan gaat het ook slecht met de stad.

Op zaterdag 14 maart heeft Italiando op uitnodiging van de Poorters van Venetië (www.depoortersvanvenetie.nl) een lezing verzorgd over de lagune van Venetië. De lezing vond plaats in de Grote Zaal van het Italiaans Cultureel Instituut te Amsterdam en werd bijgewoond door ruim 70 geïnteresseerden, waaronder uiteraard ook leerlingen van Italiando.

Tijdens de lezing werd aan de hand van foto’s en filmfragmenten een reis van zuid naar noord door de Lagune van Venetië gemaakt, waarbij vele van de tientallen eilanden die zich in de lagune bevinden werden besproken. Daarnaast kwam aan bod wat o.a. Goethe van Venetië vond, waar Lord Byron verbleef en hoe Herman Hesse met de Venetiaanse vissers meeging. Al met al een zeer interessante en geslaagde middag.